marți, 13 ianuarie 2009

Interfete web pentru prezentari

De mult timp ma uit pe web pentru a gasi ceva cu adevarat original... tot ce exista e deja afumat... deja toata lumea stie... ideile se repeta sub diferite forme...

Azi am dat peste ceva special... o interfata web 2.0 speciala... m-a surprins prin originalitate... in sfarsit o idee... in sfarsit ceva care m-a uimit!

Este vorba de prezi, o aplicatie cu o interfata web realizata in flash, care m-a facut sa cred ca web-ul a facut un mare pas inainte...

Prezi este un fel powerpoint, o aplicatie web cu care se pot face prezentari, dar la puterea a 3-a. Ceea ce Microsoft nu a reusit sa faca intr-o aplicatie desktop, au reusit sa faca acesti baieti intr-o aplicatie web.

In continuare, vreau sa va arat o prezentare realizata cu Prezi. Intrati aici, si va minunati de puterea interfetelor web.

duminică, 11 ianuarie 2009

Interfata web realizata in Flex

Intr-un articol de pe site v-am prezentat cateva notiuni introductive despre Flex; ce este, ce poate sa faca, de ce Flex si tot asa.
Am considerat ca modalitatea cea mai buna de a intelege cu adevarat despre ce e vorba in aplicatiile Flex este sa construim o aplicatie de acest gen.
Asa ca voi incerca sa va duc pe "meleagurile" unei interfete realizate cu Flex.

First of all instalati eclipse de aici http://www.eclipse.org/
Second of all instalati Adobe Flex Builder 3 plug-in pentru eclipse de aici http://www.adobe.com/cfusion/entitlement/index.cfm?e=flex3email

Dupa ce ati realizat cele de mai sus incercati sa faceti inconjurul Tour de Flex. Si daca va place
ce ofera instalati-l.Tour de Flex se prezinta ca un meniu de unde puteti alege una din componentele Flex (controalere ui,containere,chart-uri,validari,efecte) si sa ii vizualizezi design-ul si codul din spate.In principiu Tour de flex este o chestie dezvoltata recent de cei din echipa Flex pentru a ajuta programatori in a avea o experienta mai usoara cu Flex.
Salut ideea lor si mi se pare foarte tare, pe mine cel putin m-a ajutat.

Aplicatia creata este una destul de banala pentru ca are ca scop introducerea cu elementele oferite de Flex. Tot ce am facut a fost sa dau copy-paste la bucati de cod din cadrul unor componente din tour de flex si sa fac o interfata. Pretty simple nu?
Am combinat 2 componente un treeview si tabnavigator. Schimbarile pe treeview se intampla pe evenimente declarate in CDATA.
Am atasat exemplu aici. Take a look.
Puteti sa realizati interfata dorita fara prea multe dureri de cap, toate cu ajutorul lui Tour de Flex si un mediu de dezvoltare ca eclipse. Incercati :)

Interfete web in GWT

In ziua de astazi folosim din ce in ce mai multe aplicatii web cu interfete cat mai complexe. Avem servicii gen: Youtube, Yahoo Mail, Google Docs, etc ...

De ce interfetele web realizate in GWT sunt cea mai buna alegere pentru echipele de dezvoltatori care cauta sa construiasca solutii de complexitate mare?

Pentru ca framework-ul GWT faciliteaza scrierea aplicatiilor web folosind AJAX, permitand astfel dezvoltatorilor sa scrie aplicatii in limbajul Java folosind clasele oferite de GWT. Este un lucru foarte bun, pentru ca nu mai esti nevoit sa scrii aplicatii in JavaScript, ci direct in Java. Iar conceptele de baza pentru interfata cu utilizatorul sunt foarte asemanatoare cu Java Swing.

De asemenea ofera componente de interfata dinamice, metode RPC(“remote procedure call”) pentru comunicarea intre server si aplicatie, compatibilitate cu toate browserele,etc.

Nici unul dintre noi nu poate anticipa pe viitor, viitorul GWT, dar pot sa va spun ca angajamentul Google de la sprijinirea GWT de pana acum a fost pur si simplu minunat. Monitorizarea GWT pe forumul de colaboratori este un bun mod de a te familiariza cu aceasta tehnologie si de a te convige ca aceasta tehnologie sta in picioare si este viitorul interfetelor web.
Va recomandam sa verificati forumul pentru va face o idee referitoare la nivelul de trafic pe care il au.

sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Reteaua sociala MySpace utilizata prin televiziune

MySpace este o retea de socializare foarte populara detinuta de compania media News Corporation, care ofera utilizatorilor posibilitatea crearii unei retele internationale de prieteni, profiluri personale, grupuri, fotografii, muzica, videoclipuri,etc.

Zilelea acestea, MySpace in colaborare cu portalul Yahoo si compania Intel a lansat singura aplicatie care permite unei comunitati web sa poata comunica in timpul unei emisiuni TV difuzata la televizor. Conectarea la reteaua MySpace direct de pe televizor va face televiziunea un mediu optim de socializare? Vom vedea. Wow ... pare de domeniul “science-fiction” nu?

Este o aplicatie, prin intermediul careia utilizatorii au posibilitatea sa se conecteze la platforma sociala direct de pe televizor si sa vizualizeze impreuna cu prietenii din retea multitudinea de programe TV. Utilizatorii retelei sociale MySpace vor putea sa-si trimita unul altuia mesaje in timp ce se uita la TV prin intermediul unei interfete ce va fi afisata pe ecranul televizorului.


Aplicatia va fi disponibila initial doar pe televizoare precum Toshiba si Samsung, deoarece telecomanda acestor televizoare au un buton pentru accesarea conturilor de pe MySpace. Primele televizoare dotate cu aceasta aplicatie vor iesi pe piata in anul 2009.

Pentru mai multe detalii, intrati aici.

vineri, 9 ianuarie 2009

Noul “Dusman de temut” a lui GarageBand ... Songsmith. Oare?

Cautam mai multe informatii despre GarageBand, si ghici peste ce dau .... “the one and only” ... Songsmith. Initial am crezut ca aplicatia este bazata pe aceeasi idee ca cea de la Apple, doar ca vine din partea lui Microsoft.
M-am inselat ... oare? Sa vedem ...

Ce-i acest Songsmith? Ei bine, Microsoft Research s-au gandit sa faca o chestie gen “karaoke inversat”. De ce inversat? Daca la karaoke trebuie sa canti dupa un anumit acompaniament muzical, cu Songsmith canti ce vrei si apoi te insoteste un acompaniament potrivit. Tehnic vorbind, programul permite utilizatorului sa inregistreze la microfon un pasaj vocal, dupa care genereaza automat un acompaniament pentru voce.

Mai pe scurt, programul adauga acompaniament muzical oricarei voci.

Pentru a vedea interfata aplicatiei si ce poate face, urmariti reclama de mai jos. Reclama merita vazuta, este absolut delicioasa, mai ales datorita amuzamentul pe care il produce.



Microsoft, sau cum i se mai zice, “copiatorul universal”, foloseste in reclama un MacBook Pro, acoperit cu stickere ( pentru a nu se vedea logo-ul Apple ). Sfatul meu pentru Apple : sa-si pazeasca bine aplicatiile, pentru ca Microsoft este tare pofticios.

Mai multe detalii despre Songsmith, se pot gasi aici.

Interfata noua pentru GarbageBand si nu numai ...


In cadrul conferintei Macword Expo, Apple a adus in prim plan noile functionalitati ale suitei software iLife '09. Aplicatiile iLife '09 sunt : iPhoto (management poze, editare poze, etc), iMovie (creare de filme, efecte, etc), iWeb (tool de creare website-uri cu interfete web cat mai bune), si nu in ultimul rand GarageBand, aplicatie cu interfete pentru editare si creare muzica. Suita de aplicatii vor fi disponibile cel mai devreme la sfarsitul lunii ianuarie. Prezentarea sustinuta de Phil Schiller la conferinta MacWord Expo o puteti vizualiza aici.

Daca vrei sa inveti sa canti la chitara si nu prea stii cum, GarageBand '09 te va invata. GarageBand contine doua seturi de lectii de chitara si de pian: lectii pentru incepatori si lectii oferite de profesionisti/artisti.
Primul set de lectii ofera instructiuni si informatii de baza pentru a putea canta la un instrument, cum ar fi : invatarea notelor, acordarea, etc.
Al doilea set de lectii presupune un profesionist/artist care-ti ofera lectii si te invata sa canti , atat versiunea simpla cat si cea avansata a melodiilor care l-au facut faimos.

Poti sa mixezi to ce auzi, iar cu noul feature, “Plug and Play”, poti conecta instrumentele la calculator si sa inregistrezi muzica direct in GarageBand. Destul de fain, nu?

Fata de versiunea anterioara, noua versiune aduce suport pentru social networking si GPS si o interfata cu mult schimbata.
GarageBand '09 este o versiune imbunatatita a Magic GarageBand. Nu numai ca iti permite sa canti impreuna cu o formatie virtuala, dar acum ai posibilitatea sa te si inregistrezi. Daca ai avut o performanta uluitoare ar fi bine sa te inregistrezi, cine stie ce talent se ascunde in tine?
Pentru mai multe informatii intrati aici.

sâmbătă, 3 ianuarie 2009

A fi bun in ceea ce faci

Echipa Absolute Web va ureaza "La multi ani" si un an bun.
Si ca sa fim in trend cu ideea de a trage linie si a concluziona voi posta un fel de list.
Dar nu orice list , ci o lista despre website-uri ce ne vor ajuta sa fim mai "buni" in ceea ce facem.
Nu este creatia mea, expertiza in domeniu nu este destul de vasta ca sa imi permita o abordare asa ampla a problemei, dar am considerat-o helpfull.
Ajunge cu introducerea sa intram in cuprins.
Aceste site-uri vorbesc despre design de interfata, uzabilitate, experienta utilizatorului si cam tot ce tine de imbunatatirea experientei utilizatorului cu interfata.
  1. Boxes and Arrows - gasiti articole despre uzabilitate, design si chiar exemple despre cum sa contruiti de exemplu o aplicatie email online.
  2. UX Magazine - motto-ul lor este "User experience is everything" , si se pot gasi articole despre designing in layers si design tips pentru programatori.
  3. UXmatters - dintre topicurile atinse se gasesc aplicatii in web 2.0 , uzabilitate , cum ajuta RIA utilizatorii si uzabilitatea formurilor de search.
  4. A List Apart – in partea de User Science se gasesc 3 categorii in infos care v-ar interesa.
  5. Usability post - este un blog despre uzabilitate; articolele din el sunt foarte practice.
  6. Usability counts - este un blog al lui Patrick Neeman si Ha Phan, consultanti despre experienta utilizatorilor.
  7. Usable web - este o colectie de linkuri despre UI design; nu mai este updated insa se gasesc link-uri despre tot ce tine de ui.
  8. User Interface Engineering - este firma care tine conferinta anuala de UI. Articolele, podcasts acopera o paleta larga de topicuri practice ce tin de UI.
  9. Useit.com - este blogul lui Jakob Nielsen, un expert in uzabilitate. Check out sectiunea Alertbox.
  10. Designing Interfaces - Este o carte online ce are la baza O’Reilly’s Designing Interfaces: Patterns for Effective Interaction Design
Mai sunt cateva site-uri interesante dar am vrut sa fac un cliseu si sa ma opresc la 10. Le puteti vedea pe cele de mai sus si altele la adresa http://sixrevisions.com/usabilityaccessibility/20-websites-to-help-you-master-user-interface-design/.
Un sfat acum la final. Bookmark them :)