vineri, 12 decembrie 2008

Google Chrome, Gold cu versiunea 1.0


Google Chrome nu mai este beta. Desi foarte multi utilizatori isi exprima nemultumirile legate de Chrome, Google si-a lansat prima versiune finala a browser-ului. Compania a lansat ieri, Chrome 1.0 doar dupa 3 luni si jumatate de la lansarea initiala. Este considerata un pic ciudata graba cu care isi lanseaza Google acest produs, aflat destul de departe de pretentiile utilizatorilor. Poate parea o miscare uluitoare pentru o companie cunoscuta pentru pastrarea proiectelor in versiunea beta. Mai ales daca ne gandim la Gmail, care se afla in stadiul beta de 5 ani, din aprilie 2004 si pana astazi. Se presupune ca eliminarea etichetei beta este doar o miscare de imagine si ca, de fapt, aceasta abordare nu va insemna un pas inainte din punct de vedere functional. Dar Google Chrome nu este o alta aplicatie web, este un software desktop, iar pentru a putea concura cu Internet Explorer, Chrome trebuie sa fie 1.0.

Din pacate pentru fani Chrome, versiunea 1.0 nu aduce foarte multe noutati. Google a fixat o gramada de bug-uri si a adaugat mici features. De fapt, Chrome 1.0 este putin diferit de versiunea beta disponibila de pana ieri doar cu numele. Care este planul lui Google cu Chrome? Cel putin pentru moment, foloseste abordarea Firefox : envaghelism si “user education”.

In lansarea versiunii finale, dezvoltatorii Chrome s-au concentrat pe viteza si stabilitate. Google sustine ca browser-ul Chrome are o interfata web simpla, precum pagina de cautare, dar este rapid şi nu consuma multe resurse. Brian Rakowski, product manager-ul de la Google Chrome sustine ca folosind benchmark-ul JavaScript SunSpider , browser-ul se dovedeeste a fi de 1.4 ori mai rapid decat versiunea lansata in septembrie, si de 1.5 ori mai rapid folosind benchmark-ul Google V8 JavaScript. Plug-in-uri precum Adobe Acrobat, Flash, QuickTime, RealPlayer , Media Player si Silverlight functioneaza mai bine.

Chrome este un proiect open source, disponibil in 43 de limbi si 100 de tari. A fost proiectat pentru viteze mai mari de descarcare de software si continut Web fata de browserele existente si permite utilizatorului sa continue sa lucreze chiar daca o fereastra a aplicatiei se blocheaza. Spre deosebire de principalii competitori : Microsoft Internet Explorer 8 si Firefox, Chrome poate gestiona si aplicatii complexe, pe langa text si elemente de grafica. Unul dintre cele mai interesante servicii oferite de Chrome este o optiune de navigare ascunsa, printr-o fereastra care, potrivit ghidului promotional oferit de Google, nu inregistreaza nicaieri continutul afisat sau executat. Modul cum a fost programat Chrome se adreseaza tendintei de trecere de la clasica instalare a aplicatiilor pe computer la utilizarea unui software prin intermediul unei interfete web in browser. Astfel in viziunea Google, orice aplicatie care poate fi executata pe un desktop poate fi implementata si utilizata mult mai rapid direct pe internet, prin intermediul unei interfete web.

Chrome suporta momentan doar Windows XP SP2 sau Windows Vista. In prima parte a anului viitor Google va lansa Chrome si pentru Linux sau Mac OS X.

Intrebarea este : merita incercat Chrome 1.0 ? Din teste reiese ca este stabil si mult mai rapid decat versiunea beta, asa ca ... de ce nu?

Niciun comentariu: