sâmbătă, 29 noiembrie 2008
Web - Platforma de dezvoltare
joi, 27 noiembrie 2008
Facebook isi prezinta vizual activitatea
Un video lansat de site-ul de retele sociale Facebook arata cum web-ul a facut comunicarea la nivel global o parte din viata de zi cu zi. Acest video face parte dintr-un mic proiect numit PALANTIR (in momentul de fata exista doar versiunea demo) care prezinta activitatea Facebook de pe intregul glob, cuprinzand in plan vizual si geografic hartile de interactiune dintre utilizatorii site-ului. Spre exemplu, mesajele de la un user la altul sunt exprimate prin intermediul unor puncte luminoase care zboara intre tari. Alta activitate precum updatarea statusului este exprimata pe glob prin niste puncte albe care se ridica in spatiu de la locatia utilizatorului.De asemenea se pot vizualiza pe masura ce se creaza, legaturile dintre utilizatorii aflati in diferite puncte de pe glob.
miercuri, 26 noiembrie 2008
Flex Gangsta Rap
So this post is dedicated for all the flex developers out there..
Nu ezitati sa comentati :)
duminică, 23 noiembrie 2008
Gandeste-te de doua ori inainte...
Probabil va intrebati cum face chestia asta?
Daca ai activat Mail Googles (din Settings, tabul Labs), esti fortat sa raspunzi la o serie de intrebari de matematica inainte de a trimite e-mail-ul. Complexitatea acestor intrebari este setata de tine. Astfel, Google detetecteaza starea utilizatorului in functie de numarul de greseli facute si viteza de raspuns. (Partea nasoala e ca nu prea se poate face diferenta intre betie si prostie). Daca ai gresit vreo intrebare, te impiedica sa trimiti e-mailul :
“Water and bed for you. Or try again.”
Se pare ca foarte multi oameni au trimis la betie tot felul de e-mail-uri in care se credeau viteji.
jQuery
Jquery este o librabrie JavaScript open source. The main purpose..este sa gaseasca si sa manipuleze elemente html folosind un numar minim de linii de cod. Asupra acestor elemente se pot aplica comenzii de diverse tipuri like animation(slide-up).Rezultatul unei comenzi poate fi pasat altei comenzii si tot asa.
M-am uitat pe mai multe site-uri cu exemple de Jquery si am create 6 pagini html ce folosesc cateva plugin-uri.
Plugin-uri folosite in exemple:
- DatePicker - poate fi customizat prin selectia de data ranges ,se gaseste in mai multe limbi.
- InnerFade - ascunde alternativ elemente in cadrul unui container.
- BlockUI - simuleaza comportamentul sincron atunci cand AJAX este folosit fara a bloca browserul. Cand este activat nu va permite accesul userului asupra paginii sau a unei parti din pagini pana atunci cand este dezactivat.
- TableSorter - transforma un tabel HTML cu THEAD si TBODY intr-o tabela sortabila fara refresh-ul paginii.
- Superfish Menus - transforma o lista neordonata intr-un meniu, cu hover effect,animatii simple.Poate fi configurat orizontal si vertical. Se pot folosi fisiere css pt customize.Poate fi folosit pentru a creea meniu de navigare pentru pagini,bazate pe XML Web.SiteMap.
- Query quickSearch - merge atasat la o tabela,lista,set de paragrafe cu un search field(textbox) deasupra sau dedesubt acestor elemente.Atunci cand sunt introduse caractere in texbox filtrarea pe tabela etc, se face in timp real.
Exemplele le puteti gasi la arhiva exemple_jquery .
Puteti gasi mai multe exemple folosind jQuery la http://www.noupe.com/tutorial/51-best-of-jquery-tutorials-and-examples.html .
Un sfat acum, pana nu va uitati pe exemple sa vedeti cum va poate ajuta jQuery in dezvoltarea de interfete web nu veti intelege cu adevarat his meaning. Se pot face chestii foarte ok cu el, you just need to try it.
Enjoy now :)
sâmbătă, 22 noiembrie 2008
Crisis....Over?
In situatia in care se afla lumea in momentul de fata mai avem timp sa discutam despre interfete web?
Intreaga omenire e de ceva timp in stare de criza... Sa luam de exemplu tara noastra: Combinate care disponibilizeaza sute de oameni, uzine care isi intrerup activitatea! Criza chiar exista sau este doar un pretext pentru ca marile companii sa mai scape de cativa amarati pe care si asa ii platesc cu prea putini bani?
In lume actiunile celor mai imporante companii scad uluitor. Sa luam exemple din "Industrie": Actiunile Google, care in iunie valorau in jur de 600$ acum sunt sub 250$. Microsoft sufera si ei o importanta scadere pe piata bursiera, actiunile lor avand cea mai mica valoare din ultimii 5 ani. Si exemplele pot contiuna.
Exista cineva care profita de urma ei? Criza a inceput in SUA, pornid de pe piata imobiliare si brusc s-a imprastiat in toate domeniile de activitate... Aflam ca datoriile externe SUA au ajuns la o suma de neimaginat. Oare americanii vor sa profite de scaderea dolarului pentru a-si plati datoria?
Dar cea mai importanta interbare pe care mi-o pun e: Aceasta criza poate contiuna la nesfarsit?
Eu cred ca nu... Eu cred ca in curand lumea se va redresa, isi va gasi un echilibru! Cred ca in curand aceasta criza va lua sfarsit! Cei care au reusit pana acum sa profite vor pleca cu banii, cei care au avut de pierdut de pe urma ei, isi vor linge ranile si vor contiuna sa traiasca.
Pana atunci, profitati de preturie mici la apartamente! (Daca criza nu v-a afectat deja economiile)
vineri, 21 noiembrie 2008
Statistici pe cuvintele cheie interfete web
Pe livesearch suntem pe locul 2.
200 vizitatori unici
Articolele noastre sunt pe primele locuri pe google pe domeniile respective (dupa site-urile care detin tehnologiile respective)
- gwt - locul 4
- openlaszlo - locul 5
- ice faces - locul 4
joi, 20 noiembrie 2008
Linkedin Intelligent Applications Platform (InApps)
Acum the flash este ca LinkedIn a anuntat lansarea platformei proprii InApp. Primele aplicatii lansate sunt dezvoltate de: Google, Wordpress, SixApart, SlideShare, TripIt, Amazon,Box.net si Huddle.Platforma implementeaza OpenSocial (0.8 specification ).
miercuri, 19 noiembrie 2008
GWT pe Android
O mare bucurie pentru lumea dezvoltatorilor este lansarea GWT 1.5.3! De ce? Pentru ca aceasta versiune ofera posibilitatea de creare de interfete web pentru telefoanele mobile care folosesc Android, sistemul de operare pentru mobile, lansat de Google.
Astfel, toate aplicatiile dezvoltate de acum inainte cu ajutorul GWT vor putea fi accesate si de pe telefoanele mobile. Era in care paginile web pentru telefoanele mobile contin numai text si poze s-a terminat! A inceput o noua era in care interactivitatea va sta baza acestor aplicatii!
luni, 17 noiembrie 2008
Interfete web cu Yahoo! User Interface
Yahoo! doreste sa atraga cat mai multi utlizatori si sa fie recunoscut, nu doar ca motor de cautare si furnizor de stiri, dar si ca unul dintre cei mai buni furnizori de noi tehnologii. Astfel, ofera tool-uri utile pentru dezvoltatori, continuand sa se concentreze in dezvoltarea librariei de user interface (YUI).
Yahoo! User Interface (YUI) este o librarie open-source, o colectie de tool-uri, utilitare si controale scrise in JavaScript, folosite in dezvoltarea de interfete web dinamice si interesante pentru aplicatii care folosesc tehnici precum AJAX, DHTML si scripting DOM.
Yahoo! a facut publice atat codul cat si documentatia librariei de User Interface. Acestea pot fi accesate aici.
Iar daca vrei sa fii la curent cu activitatatea dezvoltatorilor care implementeaza aceasta librarie, puteti sa le accesati blogul aici.
Ghidul in SEO de la Google
Acum ca v-am dat pontul, i wish you a good reading :)
duminică, 16 noiembrie 2008
Google Maps si JSF
Destul de fain, nu?
Mai multe informatii referitoare la modul de utilizare a librariei si exemple de folosire, gasiti aici.
sâmbătă, 15 noiembrie 2008
A fost si Flex Camp Bucuresti...
In cadrul acestei intruniri s-au punctat chestiuni de tehnologie Flex si AIR.
Din pacate noi nu am fost acolo insa prin intermediul inregistrarilor ne-am facut o idee despre ce s-a vorbit.
Ce mi-a placut mie a fost prezentarea lui Cristi Ivascu despre Flex Application development si SOA si prezentarea lui Miti despre data syncronization in Flex.
O alta chestie, din prezentare am vazut un link catre niste exemple de componente Flex. Recomand acest site pentru ca cel care scrie acolo explica foarte bine ce si cum face.
vineri, 14 noiembrie 2008
URL SEO
De ce interfete-web.org , si nu interfete_web.org ? Mai exact, ce sa folosim in URL-uri, cratima sau underscore? S-a constatat ca motoarele de cautare prefera cratimele(-) in loc de underscore(_). Google spune clar: cratima este considerata separator, in timp ce underscore-ul nu. Prin urmare, linia de subliniere este un caracter si face parte din cuvant.
De exemplu, in URL-ul urmator:
In schimb in URL-ul:
Cratimele sunt o solutie buna si pentru URL-uri care contin mai multe expresii. Spre exemplu, URL-ul:
joi, 13 noiembrie 2008
SEO Flash
Cum facem sa reducem sau chiar sa anulam acest handicap?
Solutii exista mai multe, eu am ales una dintre ele. Este vorba de un script. Acest script detecteaza daca clientul care se conecteaza la URL-ul site-ului suporta flash. Daca suporta, ii trimite un obiect swf (versiunea flash a site-ului). Daca nu suporta ii trimite un html.
Astfel motoarele de cautare, vor primi un html in loc de flash.
Aceasta metoda poate fi imbunatatita prin crearea unui site in background-ul site-ului principal, in care fiecare pagina sa foloseasca swfobject. Folosind flash vars se porneste filmul flash de la anumit frame, in functie de pagina ceruta.
De ce ICEfaces?
ICEfaces, de la ICEsoft Technologies, este un framework derivat din JSF, ce integreaza elemente realizate cu ajutorul AJAX. Pentru cei care inca nu au auzit de ei, ICEsoft este un furnizor de aplicatii web si toolkit-uri pentru dezvoltatorii de Java, ce au lansat anterior ICEbrowser SDK, un client Java SDK(Software Development Kit), care ofera o tehnologie de navigare functionala pentru dezvoltarea aplicatiilor web; ICEreader, un element de randare HTML/XML robust, care permite dezvoltatorilor folosirea cautarilor si a capacitatilor de navigare HTML in aplicatiile Java; si ICEpdf, un element de randare PDF.
Din perspectiva unei interfete web, ICEfaces este solutia perfecta. Permite dezvoltatorului sa foloseasca tehnologiile JSF si AJAX impreuna. De ce este atat de grozava chestia asta? Pentru ca nu trebuie sa scrieti nici o bucata de cod de JavaScript pentru crearea interfetei web. Magia AJAX-ului este realizata de componenta “AJAX bridge”, care lucreaza de o asa maniera incat actualizeaza doar partea aplicatiei care s-a schimbat. Este cu adevarat uimitor cum si vechile componente ale interfetei web sunt randate fara nici un refresh la pagina.
Chiar daca folositi multe din componentele puse la dispozitie de ICEfaces şi JSF pentru crearea interfetelor web, se poate intampla sa aveti nevoie sa va scrieti propria componenta. Aveti posibilitatea de a genera forme, câmpuri de formular, panouri de grile, tabele de date, etc. Aceasta este cea mai puternica facilitate. Astfel, puteti sa va creati dinamic propriile componente pe care sa le folositi in propriile interfete web.
Alta facilitate interesanta sunt validatorii. Puteti sa atasati, de exemplu unui camp de intrare, orice tip de validator vreti. Exista unele pre-definite, cum ar fi: LengthValidator, DoubleRangeValidator, etc. iar daca nu va sunt suficiente, puteti sa va scrieti propriul validator. ICEfaces furnizeaza propriul lor set de RC (rich components) , pe care il puteţi studia aici cu care puteti crea interfete web uluitoare.
ICEfaces pare a fi cea mai buna solutie, atunci cand doriti usurinta de utilizare, interactivitate ridicata, precum si intretinere buna a codului. Exista o separare intre dezvoltarea propriu-zisa a aplicatiei si designul interfetei web. Aceasta se poate realiza cu ajutorul librariilor deja existe si puterii limbajului Java.
JSF pentru telefoane mobile
Java Server Faces (JSF) este un framework pentru dezvoltarea de aplicatii web folosind Java, bazat pe paradigma MVC (Model-View-Controller), destinat simplificarii procesului de dezvoltare a interfetelor web. Este format din componente web standard, precum servleti, pagini JSP si bean-uri.
Ca principale avantaje, JSF asigura persistenta datelor, permite crearea de interfete web folosind componente gata definite, accesibile folosind taguri JSP, ofera un model de interactiune cu interfata web bazat pe evenimente, furnizeaza un mecanism pentru dezvoltarea de componente proprii, separa prezentarea componentelor interfetei web de functionalitate, astfel incat acestea sa poata fi utilizate in pagini HTML, WML, etc
Mobile JSF ...
Nu de mult, dezvoltatorii de aplicatii web pentru telefoane mobile erau nevoiti sa creeze si sa mentina versiuni diferite pentru paginile ce erau scrise in diverse limbaje de markup. Aceasta abordare era destul de ineficienta si predispusa la multe erori. Astfel, cu Mobile JSF, acest deficit este rezolvat. Mobile JSF se bazeaza pe framework-ul Java Server Faces. Dezvoltatorii vor mentine doar o versiune pentru fiecare pagina si nu vor mai fi nevoiti sa stie detalii specifice referitoare la limbajele de markup. Acest lucru se intampla deoarece Mobile JSF randeaza componentele in mod automat. Iar partea cea mai interesanta este ca oricine poate folosi Mobile JSF pentru a crea pagini web, compatibile cu un numar mare de dispozitive. Astfel, Mobile JSF se dovedeste a fi o unealta puternica in dezvoltarea de aplicatii web pentru telefoanele mobile. Pentru mai multe informatii vizitati Ericsson Mobility World.
sâmbătă, 8 noiembrie 2008
Cum sa analizezi o retea sociala folosind Last.fm API?
Last.fm este unul dintre cele mai populare servicii online de muzica. Fiecare utilizator logat in sistem poate sa asculte muzica dorita, sa isi faca prieteni cu aceleasi preferinte muzicale, sa se inscrie in grupuri in functie de gusturi sau sa-si creeze libraria cu piesele si artistii indragiti.
Destul de promitator nu? Are in schimb un aspect negativ, si anume faptul ca nu este permisa ascultarea aceleiasi melodii de mai mult de 3 ori.
Despre Last.fm API...
Este chiar usor de folosit. Primul pas este sa-ti faci un cont la ei, apoi sa-ti creezi o aplicatie. Dupa ce configurezi “api account page”, unde completezi numele aplicatiei, o descriere a acesteia si un logo(optional), faci o cerere si primesti API key si secret key. In functie de limbajul in care vrei sa faci implementarea aplicatiei care analizeaza aceasta retea sociala, downloadezi versiunea care ti se potriveste : Java, .NET, Python, PHP. Apoi, la treaba! Nu-ti ramane decat sa folosesti api-ul respectiv.
Daca doresti o implementare in Java, ti se pune la dispozitie jar-ul corespunzator (last.fm-bindings.jar) cat si bibliotecile care implementeaza efectiv api-ul (inclusiv cu exemple de folosire)...
Merita incercat nu?
vineri, 7 noiembrie 2008
Twitter API - analiza unei comunitati
Ce este Twitter?
Twitter este un portal pentru micro blogging. Practic fiecare utilizator care are un cont, isi poate pune un post de o lungime mica (cateva sute de caractere) in care sa descrie ce face in momentul respectiv.
Despre api
Api-ul se foloseste foarte usor, datele pentru Maven sunt urmatoarele:
<dependencies>
<dependency>
<groupId>net.homeip.yusuke</groupId>
<artifactId>twitter4j</artifactId>
<version>1.1.0</version>
</dependency>
...
</dependencies>
Codul este foarte usor de scris:
Twitter twitter = new Twitter("danix007ro", "xxx");
List
List
for (User follower:followers) {
System.out.println("nume: " + follower.getName());
}
for (User friend:friends) {
System.out.println("nume: " + friend.getName());
}
Practic API-ul ne da mura in gura tot ce avem nevoie pentru analiza unei comunitati.
Mai multe detalii despre Twitter API, aici.
luni, 3 noiembrie 2008
Premile Open Source CMS
Flash news: Pe data de 31 Octombrie, Packt a anuntat castigatorul de anul acesta.
Castigatorii in ordine crescatoare:
duminică, 2 noiembrie 2008
YouTube API incomplet ?
Studiind acest API am observat cateva deficiente:
- Nu se poate prelua lista de subscribers pentru un anumit user. Atunci cand ai de construit relatiile sociale din cadrul comunitatii acest lucru va deveni un impediment.
- Numarul de friends extrasi pentru un user este limitat la 100. Cam neplacut.
Interfete cu ABSOLUTE WEB
Informatii despre membrii echipei si tehnologiile ce vor fi folosite in creerea de aplicatii web le puteti gasi la adresa http://interfete-web.org/