joi, 13 noiembrie 2008

De ce ICEfaces?

Foarte simplu. Pentru ca ICEfaces = JSF + AJAX.

ICEfaces, de la ICEsoft Technologies, este un framework derivat din JSF, ce integreaza elemente realizate cu ajutorul AJAX. Pentru cei care inca nu au auzit de ei, ICEsoft este un furnizor de aplicatii web si toolkit-uri pentru dezvoltatorii de Java, ce au lansat anterior ICEbrowser SDK, un client Java SDK(Software Development Kit), care ofera o tehnologie de navigare functionala pentru dezvoltarea aplicatiilor web; ICEreader, un element de randare HTML/XML robust, care permite dezvoltatorilor folosirea cautarilor si a capacitatilor de navigare HTML in aplicatiile Java; si ICEpdf, un element de randare PDF.

Din perspectiva unei interfete web, ICEfaces este solutia perfecta. Permite dezvoltatorului sa foloseasca tehnologiile JSF si AJAX impreuna. De ce este atat de grozava chestia asta? Pentru ca nu trebuie sa scrieti nici o bucata de cod de JavaScript pentru crearea interfetei web. Magia AJAX-ului este realizata de componenta “AJAX bridge”, care lucreaza de o asa maniera incat actualizeaza doar partea aplicatiei care s-a schimbat. Este cu adevarat uimitor cum si vechile componente ale interfetei web sunt randate fara nici un refresh la pagina.

Chiar daca folositi multe din componentele puse la dispozitie de ICEfaces şi JSF pentru crearea interfetelor web, se poate intampla sa aveti nevoie sa va scrieti propria componenta. Aveti posibilitatea de a genera forme, câmpuri de formular, panouri de grile, tabele de date, etc. Aceasta este cea mai puternica facilitate. Astfel, puteti sa va creati dinamic propriile componente pe care sa le folositi in propriile interfete web.

Alta facilitate interesanta sunt validatorii. Puteti sa atasati, de exemplu unui camp de intrare, orice tip de validator vreti. Exista unele pre-definite, cum ar fi: LengthValidator, DoubleRangeValidator, etc. iar daca nu va sunt suficiente, puteti sa va scrieti propriul validator. ICEfaces furnizeaza propriul lor set de RC (rich components) , pe care il puteţi studia aici cu care puteti crea interfete web uluitoare.

ICEfaces pare a fi cea mai buna solutie, atunci cand doriti usurinta de utilizare, interactivitate ridicata, precum si intretinere buna a codului. Exista o separare intre dezvoltarea propriu-zisa a aplicatiei si designul interfetei web. Aceasta se poate realiza cu ajutorul librariilor deja existe si puterii limbajului Java.

Niciun comentariu: