duminică, 23 noiembrie 2008

jQuery

O unealta foarte mediatizata si puternica in dezvoltarea interfetelor web este jQuery. M-am gandit sa fac o prezentare asupra acestei tehnologii ( care de fapt are in spate un simplu script javascript).

Jquery este o librabrie JavaScript open source. The main purpose..este sa gaseasca si sa manipuleze elemente html folosind un numar minim de linii de cod. Asupra acestor elemente se pot aplica comenzii de diverse tipuri like animation(slide-up).Rezultatul unei comenzi poate fi pasat altei comenzii si tot asa.


M-am uitat pe mai multe site-uri cu exemple de Jquery si am create 6 pagini html ce folosesc cateva plugin-uri.

Plugin-uri folosite in exemple:
  1. DatePicker - poate fi customizat prin selectia de data ranges ,se gaseste in mai multe limbi.
  2. InnerFade - ascunde alternativ elemente in cadrul unui container.
  3. BlockUI - simuleaza comportamentul sincron atunci cand AJAX este folosit fara a bloca browserul. Cand este activat nu va permite accesul userului asupra paginii sau a unei parti din pagini pana atunci cand este dezactivat.
  4. TableSorter - transforma un tabel HTML cu THEAD si TBODY intr-o tabela sortabila fara refresh-ul paginii.
  5. Superfish Menus - transforma o lista neordonata intr-un meniu, cu hover effect,animatii simple.Poate fi configurat orizontal si vertical. Se pot folosi fisiere css pt customize.Poate fi folosit pentru a creea meniu de navigare pentru pagini,bazate pe XML Web.SiteMap.
  6. Query quickSearch - merge atasat la o tabela,lista,set de paragrafe cu un search field(textbox) deasupra sau dedesubt acestor elemente.Atunci cand sunt introduse caractere in texbox filtrarea pe tabela etc, se face in timp real.

Exemplele le puteti gasi la arhiva exemple_jquery .
Puteti gasi mai multe exemple folosind jQuery la http://www.noupe.com/tutorial/51-best-of-jquery-tutorials-and-examples.html .
Un sfat acum, pana nu va uitati pe exemple sa vedeti cum va poate ajuta jQuery in dezvoltarea de interfete web nu veti intelege cu adevarat his meaning. Se pot face chestii foarte ok cu el, you just need to try it.
Enjoy now :)

Niciun comentariu: